167. Att Ta Livet Av En Blondin!

1928914_315_400

Varför betraktas blondinen som lite dum?

”Vet du hur man dränker en blondin?
Man limmar fast en spegel i botten av en pool.”

Att blondiner sägs vara korkade vet vi ju – men det är egentligen inget att förfasa sig över! Det är ju inte så allvarligt menat! Vi driver ju alltid med dem med glimten i ögat;-)

Det finns mängder av s.k. blondinskämt på webben, den ena grövre och osmakligare än den andre.

Men vi har ju alltid haft dem – dvs. skämten som delar upp oss i ett vi och ett, dom andra.

Allt från jude- och biafra-vitsar, norge- och skotte-historier till neger- och blondin-skämt. Det finns liksom inget hejd på vilka som skulle kunna bli utnämnda till ”dom andre”.

•••

Jag är själv blond – fast kille! Men jag är också blåögd! och att vara blåögd innebär på svenska att man är lite naiv! Men jag är inte naiv – tror jag.

Vad jag säger är bara det att det är svårt att sätta sig i respekt när man är blond och blåögd – man betraktas liksom inte som speciellt farlig. Man ses snarare som snäll, beskedlig och lite menlös. Det är liksom inget djuriskt klös i oss blonda.

Änglar har också alltid avbildats som ljusa och välmenande varelser – sådana som hjälper andra – men ändå som rätt kraftlösa!

Angels-Blake_New

Är det måhända samma slags dumhet som William Blake ansåg änglarna förkroppsliga?

Något som också den engelske poeten William Blake avbildade i sin bok ”The Marriage of Heaven & Hell”. Ängeln tar där barnet i sin famn – men har inte själv kraft att ta sig vidare. Och behöver därför lite hjälp av den andre som har mer energi  och som Blake säger ”Energy is Eternal Delight!”.

Vart vill jag egentligen komma?

Nja, det är bara det att allt som sägs – sägs mot en horisont av det tidigare sagda – så vad jag än skriver – eller inte skriver, kommer det alltid att läsas i ljuset av detta.

Och jag har liksom här lockats ut mot kanterna för det tillåtna – för att där få blicka ned i det mest förbjudna  (The Abyss) och för en stund få känna samtidens yrsel.

1 kommentar

Under Mysterier

Ett svar till “167. Att Ta Livet Av En Blondin!

 1. Nils Ivar Tenmann

  ”Jag” råkade oxå bli eurocentrisk lagd, fast ljushynt med råttfärgat tunt hår på skallen.
  Ur mörkret stiga ”vi” mot ljuset.., som från nattens drömvärld till dagens upplyst förtrollande verklighet… kom ”vi” – likt en vandringssägens spridning – ned från Afrikas träd och solförmörkande bladverk, ut på den solipsistiskt upplysta savannens evigt allmänna allfarsväg och samtidigt enskilda återvändsgränd.

  Jag undrar ifall – ”vi” inte förslavats under våra de-fini-ta identifieringars urskiljngslöst objektiverade identitets ”vi”, såsom ”vi” förslavade skiljer ”dom”, (barbarer, hedningar, samer, svenskar eller andra olika liknande aboriginer), från ”oss” – och ifall – ”vi” inte förslavat några av ”oss”, enkannerligen mörkhyade, till egendom åt ”fria” företagssamma män, som för allt att döma, frälst några av ”dom” som icke-upproriska, ” Onkel Toms”
  svarta änglar – jag undrar… om inte så blivit sagt i en upplyst förlagas eurocentriska mörkläggning… ifall ”vi” hade sagt, att alla änglar är ljusa, ja om vi öht hade tänkt på något vi kallar och liknar vid ”änglar” bland ”oss”; nästan alla, ”vi” fördömda, till egendom lösta, löneslavar….

  Har ”vi” kanske inte mål i mun och kan göra bruk av det som allmän egen dom… vad tycker ”jag” ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.