Om

Har förundrats av den kultur och det intellektuella perspektiv som de antika sofisterna, med sin frontfigur Protagoras, utvecklade i det antika Grekland. Därav också namnet på denna blog, ”Antropos Metron” – som också är humanismen mest grundläggande idé – ”Människan är alltings mått”! Detta är också den arkimediska fästpunkt kring vilken texterna här, på ett eller annat sätt, kretsar – men utan att för den skull hamna i en banal relativism.

*

De korta inläggen under ”Fragment & Perspektiv” är just skrivna med utgångspunkt från denna humanistiska och pragmatiska hållning – men är inriktade på dagens händelser, debatter och intellektuella låsningar. De kan ibland ge sken av att bara vara enkla och triviala  – så är dock nästan aldrig fallet – i varje fall inte med avsikt.

Som retorisk form ligger dessa små inlägg på 350 ord (varken mer eller mindre) – och tanken var att det skulle bli 350 sådana inlägg. Dessa kan ibland upplevas som rätt fragmentariska och rentav lite rumphuggna – men det är också tanken. Verkligheten är nämligen, utifrån detta mer pragmatiska sätt att se saker på, så mångfacetterad och splittrad att den vanligtvis ändå inte kan beskrivas linjärt och rätvinkligt. Utan bör komplettera varje infallsvinkel med ett ytterligare ett perspektiv för att bilden ska kunna bli något  sånär rättvisande. Dessa inlägg är alltså att betrakta som små försök – eller korta essäer.

**

Texterna som ingår i ”Logos-Lek” (som också har undertiteln, ”Att orda om det som gör det möjligt att orda”) är däremot av mer akademisk karaktär (dock fortfarande utifrån det protagoreiska perspektivet) och behandlar den grekiske tänkaren Herakleitos och uppkomsten av ”Logos-begreppet” – alltså när människan för första gången vänder blicken mot sig själv och börjar fundera kring språk och kommunikation.

**

Därutöver finns under fliken ”Essäer” en samling med lite längre texter och kommentarer till filosofiska, politiska och kulturella diskussioner som förs i vår samtid.

*

Dessutom finns en flik med rubriken ”Debatt” som är artiklar som behandlar moderna politiska låsningar och problem.

*

Vissa kanske skulle kalla detta för ”filosofi” men personligen vill jag nog tona ned det filosofiska. Se det snarare som tappra försök att förstå den historia som ligger till grund för vad vi eventuellt kan förstå oss på i dag.

Och jag som skriver här är för övrigt just Max Kern.

(English version)

5 svar till “Om

 1. Anna

  Hej!
  Mycket intressanta saker här, men vad är det för lösenord man behöver för att kunna läsa vissa texter? Hur får man ett sånt?

  Anna

 2. Lotta

  Hej,
  Jag är nyfiken på bilden med ungtjurar som står och glor vid ett staket som dj har på din sida. Kan jag få använda den som en tavla? Behöver den i så fall skickad till mig i ett högupplöst format. Tacksam om du återkopplar via mail.
  Med vänlig hälsning,
  Lotta R

 3. mohammad sadeghi

  Denna hemsida är precis i min smak tack för din utomordentligt fantastiska och tidskrävande kvalitetsjobb.
  för din kännedom informerar jag om några ”lapsus kalami” :
  Category Archives: Prsonlgt
  53. Obegrplgt – Mningslst – Sjlvklrt!

  jag skrev ut ” ord ” och ” om att orda ”
  tack än en gång

  • Tack för de vänliga orden! Vad gäller ”lapsus kalami” – jo, jag ser nu att det smugit in några vokaler i dessa ord. Det bör givetvis stå: ”Prsnlgt” och ”53. Obgrplgt – Mnngslst – Sjlvklrt!” ;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.