Om

Jag har länge fascinerats  av de tankar som tänktes innan Sokrates och Platon lade beslag på tänkandet – de tankar som alltså tänktes av dem som därför brukar samlas under epitetet ”försokratikerna” eller ”sofisterna” – och som till stor del dominerade kulturlivet i Aten under dess gyllene demokratiska epok, omkring 400 – 450 f.Kr.

Och jag har förundrats av den kultur och det intellektuella perspektiv som dessa antika sofister, med sin frontfigur Protagoras, utvecklade i det antika Grekland. Därav också namnet på denna blog, ”Antropos Metron” – som också är humanismen mest grundläggande idé – ”Människan är alltings mått”! Detta är också den arkimediska fästpunkt kring vilken texterna här, på ett eller annat sätt, kretsar – men utan att för den skull hamna i en banal relativism.

*

De korta inläggen under ”Fragment & Perspektiv” är just skrivna med utgångspunkt från denna humanistiska och pragmatiska hållning – och är inriktade på dagens händelser, debatter och intellektuella låsningar. Men kan ibland ge sken av att bara vara enkla och triviala anslag – så är dock nästan aldrig fallet.

Jag har som retorisk form från början bestämt att dessa små inlägg ska ligga på 350 ord (varken mer eller mindre) – och att jag ska skriva 350 sådana inlägg. Dessa kan ibland upplevas som rätt fragmentariska och rentav lite rumphuggna – men det är också tanken. Verkligheten är nämligen, utifrån detta mer pragmatiska sätt att se saker på, så mångfacetterad och splittrad att den vanligtvis ändå inte kan beskrivas linjärt och rätvinkligt. Utan bör komplettera varje infallsvinkel med ett ytterligare ett perspektiv för att bilden ska kunna bli något  sånär rättvisande. Dessa inlägg är alltså att betrakta som små försök – eller korta essäer.

*

I textsamlingen  ”Inte Bara Ord!” har jag försökt ta reda på vad det var som antikens sofister menade sig kunna lära ut – och hur det kom sig att de kunde ta så rejält betalt för undervisning. Och funnit att vi nog i dag har mer gemensamt med denna antika period och dess tankar än många generationer före oss. Och att många av de gamla kunskaperna och metoderna därför också har behållit sin aktualitet.

Det är bland annat det som  denna essäsamling handlar om. Steg för steg introduceras ett annorlunda och i många stycken enklare sätt att tänka och förhålla sig till vardagen och verkligheten – ett mer humanistiskt-pragmatiskt.

*

Texterna som ingår i ”Logos-Lek” (som också har undertiteln, ”Att orda om det som gör det möjligt att orda”) är däremot av mer akademisk karaktär (dock fortfarande utifrån det protagoreiska perspektivet) och behandlar den grekiske tänkaren Herakleitos och uppkomsten av ”Logos-begreppet” – alltså när människan för första gången vänder blicken mot sig själv och börjar fundera kring språk och kommunikation. Denna text är därför också att betrakta som ett slag av förstudie till texterna i essäsamlingen ”Inte Bara Ord”.

*

Slutligen, i den ofullbordade ”En Autopsi” skildrar jag så själva uppkomsten till de stridigheter som denna tankeriktning fått kämpa med under närmare 2 500 år, samt de konflikter jag själv råkat snubbla i, på grund av denna hållning. Större delen av denna text skrev jag dock för länge, länge sedan – när jag var mycket yngre än vad jag är i dag – och den kan därför lida av ett visst naivt anslag. Men det får jag stå för i dag.

*

Därutöver finns här under fliken ”Essäer” en samling med lite längre texter och kommentarer till filosofiska, politiska och kulturella diskussioner som förs i vår samtid.

*

Vissa kanske skulle vilja kalla detta för ”filosofi” men personligen vill jag nog tona ned det filosofiska. Se det snarare som tappra försök att förstå den historia som ligger till grund för vad vi eventuellt kan förstå oss på i dag.

Och jag som skriver här är (eller heter) för övrigt Max Kern.

(English version)

2 responses to “Om

 1. Anna

  Hej!
  Mycket intressanta saker här, men vad är det för lösenord man behöver för att kunna läsa vissa texter? Hur får man ett sånt?

  Anna

 2. Lotta

  Hej,
  Jag är nyfiken på bilden med ungtjurar som står och glor vid ett staket som dj har på din sida. Kan jag få använda den som en tavla? Behöver den i så fall skickad till mig i ett högupplöst format. Tacksam om du återkopplar via mail.
  Med vänlig hälsning,
  Lotta R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s