226. V! lever alla i en låtsasvärld.

exclamation-mark-outline-1365875502OEv

Upp som ett utropstecken…

Jag inser att det inte längre är fruktbart att försöka föra samtal över gränserna – för själva grundorden betyder inte sällan någonting helt annat.

Om jag exempelvis påstår att ”på A följer väl ändå B”, så kan svaret mycket väl bli, ”för dig, ja”!

Och om jag menar att vi väl ändå måste förhålla oss till verkligheten, svarar N! följdriktigt, ”vems verklighet”!

Och på så vis dekonstruerar N! effektivt den värld som är gemensam för oss andra. Den känsla av verklighet (det paradigm) det tagit oss tusentals år att sno ihop.

Och när jag läser vad Maria Sveland just skriver i sitt försvar för det Feministiska Manifestet, att det ”är euforiskt och helt utan verklighetsförankring.” inser jag att denna brist på verklighetsförankring inte stör henne det minsta. Det som hos många av oss andra utgör själva grunden för tänkande och därmed möjligheterna för ömsesidighet – är för henne och för många bland extremfeministerna uppenbarligen något fullständigt godtyckligt.

frc3a5getecken

…och ned lite mer krökt, likt ett frågetecken.

Och detta förklarar till viss del många av de till synes orealistiska idéer som vi också kan läsa om i F!´s valmanifest.

Detta ger mig nu både existentiell ångest samt en släng av ”politiskt depression”, för att nu travestera samma Sveland. Varför då kan man fråga sig? Jo, därför att jag alltid har varit en övertygad förespråkare för just den mer humanistiska relativismen och en kritiker av det ensidigt rationalistiska, fyrkantiga (manligt chauvinistiska) tänkandet. Det har liksom varit själva min livsnerv, min främsta livsuppgift att försvara och skildra fördelarna i ett mer dynamiskt och pragmatiskt förhållningssätt.

Nu är jag inte längre lika tvärsäker, jag vet inte ens om det är vidare befogat eller klokt – därför att just nu är det de mer irrationella och subjektiva krafterna som alltmer vinner mark – både inom extrem höger- såväl som inom vänster-politik och försvårar därmed möjligheterna för rationella och kloka samtal och beslut. Och det var ju inte riktigt dit jag ville komma*.

Så nu står jag alltså här med byxorna nere och det verkar inte spela någon roll hur jag än vänder och vrider mig för situationen kommer ändå att förbli lika pinsam och fruktlös för det.

*”Anthropos Metron” betyder just att ”människan är allt tings mått” och som är relativismens grundtes.

4 kommentarer

Under Feminism, Genus, Relativism

4 svar till “226. V! lever alla i en låtsasvärld.

 1. Nils Ivar Tenmann

  ”Människan är alltings mått”… är verkligen bara retorik och som det låter grundläggande för allt mänskligt och omänskligt i vår ”världs” liknande mening. Därmed inte sagt vad ”grunden” för allt och ingenting särskilt är, annat än en osynlig karta över ett osynligt territorie.
  ”Abysmal”: H! F!
  Kanske bara ågren inför att en an har blivit så god som en an i skick att styra och ställa i våra ”demokratier”?

 2. Man tror att utvecklingen går framåt…men just nu känns det som att allt bara blir dummare och dummare.

 3. Men om människan är alltings mått, så måste du ju veta vad denna tumstock är för något! Ett medvetande? Vad kom vi fram till, då vi diskuterade meningen med livet (220)? Existerar vi?

  Vad blir konsekvenserna, om det som är alltings mått inte existerar? En konsekvens var ju, att då saknas mening med livet. En annan jag kan tänka mig, är att det är ingens verklighet vi skall förhålla oss till.

  Jag menar, den som inte existerar är väl just ”ingen”. Om verkligheten ändå existerar, så har den en självständig existens. Den är sin egen. Det finns varken min eller din, om vi inte finns.

  Jag tror att N! har lämnat filosofin och betydelseglidit in i andra betydelser av ordet ”verklighet”. De betydelserna kan vara ”upplevd verklighet”, ”min del av verkligheten” eller annan betydelse, som innebär att N! stängt in sig i ett rum och vägrar se helheten.

  Glöm inte svara på första frågan! Vad är tumstocken för något?

  • Det står nu dock bortom alla mina tvivel att jag också verkligen existerar (om än tillfälligt) därför allt talar för att det är så; mina erfarenheter och andras reaktioner. Och ingenting har någonsin givit mig någon anledning att fatta saken annorlunda.

   Därför blir detta således min bedömning, min sanning, min verklighet: Jag existerar och så även du!

   Och de av er som håller med mig om att detta är en rimlig uppfattning kan därför tillsammans med mig lägga ut den gemensamma måttstocken som säger att vi gemensamt existerar (var för sig – men tillfälligt).

   För övrigt.

   Dessa två inlägg understryker ytterligare min tolkning och utgör därför mitt perspektiv gällande frågan om måttstockar och relativitet:

   23. Vi som håller måttet: https://maxkern.com/2010/03/09/vi-som-haller-mattet/

   Och

   69. Allt är inte relativt: https://maxkern.com/2010/08/09/69-allt-ar-inte-relativt/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.