209. Vad tusan menas med ”Kultur”?

vangogh

Van Gogh – en tvättäkta ”kulturarbetare”? eller?

Kultur? – Va? Ja, vad är det vi pratar om? Vad menar vi? Ett är dock säkert – när vi talar om kultur – talar vi om en mängd olika saker. Men kanske framförallt om skilda aspekter av människan.

Många som hör ordet ”kultur” kanske mest tänker på hur olika vi människor lever våra liv; hur vi klär oss, dansar eller sjunger. Alltså allt sådant som har med våra traditioner att göra. Det är väl kanske den mest utbredda förståelsen av kulturbegreppet.

Sedan i en något smalare betydelse avses sådant som mer har att göra med litteratur, konst, skådespeleri, dans och så vidare. Alltså sådant som faller under det konstnärliga området med dess olika skapande uttryck.

Men i grunden är ordet ”kultur” ett agrart uttryck som hänger samman med att kultivera – d.v.s. göra jorden lucker och mer anpassad för växtlighet. Och det var först med denna förbättringsanalogi som ordet steg in i det allmänna språkbruket. Så vitt man vet återfinns begreppet först hos Cicero då han skriver om människans andliga utveckling via främst tänkandet. Men då hade det knappast något med de sköna konsterna att göra.

Begreppet ”kultur” har med tiden blivit bärare av en stor mängd innehåll.

Kultur

Konst och kultur? Teater? Musik? Dans? Hantverk? Matlagning? Kransbindning?

Och för att vara ett kulturellt uttryck i den ena eller andra betydelsen, räcker det ju inte med att två grässtrån råkar korsa varandra. Men om däremot en konstnär lägger två grässtrån i kors är det ett uttryck för en önskan att gestalta något och blir därmed till kultur. Samma sak om en fotograf ser och avbildar två korsande grässtrån eller om någon flätar dem samman till en ring.

Och som säkert någon nu anar så är det här bara en upptakt till en något mer djuplodande neddykning i kulturbegreppet.

Och denna fördjupning har sin grund i att jag inte längre förstod vad som diskuterades i de offentliga kulturdebatterna. Jag kunde inte hänga med när ”kulturvännerna” slog ett slag för kulturen.

Jag förstod inte heller meningen med att den nuvarande borgerliga regeringen efterfrågade ett större samarbete mellan kultur och näringsliv. Vad är det egentligen man talar om här? Vad är kultur?[1]


[1] Därför har jag gjort en klassisk epoche gällande kulturbegreppet – alltså börjat med att strippa det på varje förutfattad mening för att sedan se vad som blir kvar och vad som går att återanvända och bygga upp igen. Om det låter intressant? läs då:  ”Ars longa, vida brevis” – eller var finns det eviga i kulturen?

4 kommentarer

Under Estetik, Humaniora, Konst & Kultur

4 svar till “209. Vad tusan menas med ”Kultur”?

 1. Nils Ivar Tenmann

  Betecknarna ”natur” & ”kultur” är väl för homo sapiens del ett andligt mellanspel som handlar om tecken. ”Natur” som tecken på något tecken vi på svenska kallar ”betecknat”… dvs det vi pekandes med hela handens organiskt kroppsliga instrument dia logos’ instrument sublimt kultiverar andligt talat.
  Som kroppens organiskt instrumentella förlängning kan homo sapiens dia logos tillverka tecken på tecken på tecken på tecken på tecken på tecken på det ”eviga” i och med ”kulturen” naturligtvis så länge hon kan skapa tecken. En homo sapie vet inte vad ett ”tecken” är. Men flera individuella homo sapiens skiljer och förenar sig naturligtvis organiskt gen-om tecken på var andras givna kultur som gr. ”fysis” för ”rörelsens” lat. ”födelse” som ”natur”.
  Kort sagt, så länge det finns kultur finns det något som betecknas ”natur”.

  Hur så ? Ja, förmodligen tog det form som onomapoetiska metaforer för självbevarelsens drift till morfem översättning av det ”mimetiska begärets”
  ljudliga lexem.. för aggressionens st-sk och resonlighetens rt-rd. Med skriften kom tiden med Ciseros slutsats: Ratio et oratio.

  Konstigare än så är inte konsten. (He-He !)

 2. JL Ramírez

  Att ”kultur” betyder ”att kultivera” säger inte mycket. Jag skulle säga att kultur betyder ”att odla”.

 3. Ping: Kultur betyder odling | Blickens Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.