202. Shame On You!

People-Russell-Brand_Chri1

Shame on you!

Det som skrämmer mig mest är inte det revolutionära pathos som personer som Russel Brand ger uttryck för – det har jag själv haft – mer skrämmande är snarare de horder av storögda ”följare” och ”delare” som nu i kölvattnet piskar upp massiva digitala vågrörelser.

Det är som om ingenting har hänt sedan Adolf Hitler stod och gafflade inför massorna i det tyska riket. Rör någon bara upp tillräckligt starka känslor och rörelser – vilket man enkelt gör genom att tala på ett sätt som avvisar eftertanke – faller många pladask och gör stora vågen. Och ni skäms inte ens för att vara aktivt delaktiga i denna antiintellektuella digitala rörelse. Inte riktigt ännu!

Och eftersom jag själv nu inte kan uttrycka det bättre än vad man gjort på Dagens Nyheters ledarsida i dag så väljer jag helt enkelt här att bara citera själva slutklämmen. Men det är klart, det är väldigt långa meningar och flera ord på över sju bokstäver så det är inte alls säkert att alla klarar av att läsa:

”Västvärldens demokratier underkänns eftersom de inte genererar egalitära utopier där alla människors hela själsliga potential tillåts blomma ut. Vad de däremot ger av rättssäkerhet, välfärd och skydd för yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter är tydligen irrelevant.

45696_electing-hitler_u4otpkuoohegc34cxym6cgqbe3ncurxrbvj6lwuht2ya6mzmafma_610x457

Shame on you!

Gemensamt för dessa gaphalsar är att de är alldeles för lata för att orka arbeta för verklig förändring. De ids inte sätta sig in i det politiska arbetet kring enskilda lagar eller internationella överenskommelser och formulera en ordentlig åsikt om vad som skulle behöva göras, än mindre engagera sig partipolitiskt och försöka påverka utvecklingen. Det är mycket enklare och härligare att avfärda alltsammans och i stället proklamera truismen att det vore bättre om allt var perfekt. Att om bara alla tar till sig samma andliga insikt som de själva gjort så kommer den nya samhällsordningen i stort sett skriva sig själv.

Det är ett slags icke-aktivism. Saudiska kvinnor trotsar bilkörningsförbudet, med fara för sitt liv kämpar pakistanska kvinnor och flickor för alla barns rätt till skolgång, världen över riskerar demokratiaktivister friheten när de kritiserar förtryck.

Under tiden ligger Russell Brand och hans gelikar på soffan och drömmer om paradiset.”

Dagens Nyheters ledare den 28 oktober 2013 ”De lata utopisterna”!

9 kommentarer

Under Demokrati

9 svar till “202. Shame On You!

 1. Marcus Nobreus

  Du kanske har missat att de som ger sig in i politikens korridorer allihop blir korrumperade av den anda av osanning och overklighets-anknytning som råder i Regeringshuset, i vårt land och i många andra länder. De som har lyckats i politiken är nio gånger av tio, eller ännu högre siffra, de som anammar och godtar de rådande strukturerna. Många som gett sig in i politiken blir ”proffs-politiker”, inte ärliga människor som försöker förändra samhället för det bättre med ärliga medel, utan parti-ideologer som utan pardon står bakom att partierna inte behöver redovisa sina bidragsgivare (något som t.o.m. USA har tvingat igenom) där partiets ideologi står över allt annat, om det inte kommer anknutet till en företagslogga. Till och med Mp, som en gång i tiden stod för det reaktionära, som uttalade sig och stod för förändring, har helt och fullt gått in i fållorna och deltar nuförtiden som vilket annat parti som helst, utan någon större verkan. Hade Mp hållit kvar vid sina visioner om att faktiskt skapa ett miljövänligare samhälle hade vi nått dit för länge sedan. Ekonomismen styr vår värld och de enda som lyckas komma fram till politiska poster är de som godtar att pengarna ska styra allt, vilket både har gjort, men framförallt, kommer att skapa ett mycket kallt och hårt samhälle där endast den starke överlever, ett pris som de flesta inte är villiga att betala, inte egentligen. Det är nog därför som väldigt många står bakom vad som förespråkas i denna nya uttrycksform som är ännu en form av samhälls-strömningar som faktiskt är tillåtna och sker vid större förändringar i just ett demokratiskt samhälle.

  • Du skriver ”Det är nog därför som väldigt många står bakom vad som förespråkas i denna nya uttrycksform som är ännu en form av samhälls-strömningar som faktiskt är tillåtna och sker vid större förändringar i just ett demokratiskt samhälle.” Och den naturliga följdfrågan måste då bli: Vilka uttrycksformer tror du är möjliga i en icke-demokratisk kultur.

   Vidare skriver du att ”om Mp hållit kvar vid sina visioner om att faktiskt skapa ett miljövänligare samhälle hade vi nått dit för länge sedan.”

   Men MP har väl knappast varit i en position (i majoritet) som möjliggjort sådana stora förändringar. Och det är väl det som demokrati handlar om – man måste ha majoriteten med sig för att kunna genomföra större förändringar och oppositionen är till för att det hela inte ska bli för enkelt.

   Förlorar vi denna möjlighet så är det ju i princip fritt fram för SverigeDemokrater och andra antidemokratiska rörelser att hitta på vad som helst! Och hur kul skulle detta vara på en skala?

 2. Arne

  Du glömde att Brand är vegan och att Hitler var vegetarian. Det hade gett ytterligare tryck åt din redan slagkraftiga tes om att gilla Brands idéer är ungefär som att rösta på Hitler. I övrigt tycker jag att ditt inlägg är ett utmärkt komplement till en förträfflig ledare, med många väl underbyggda argument, som bland annat att man är lat och gapig om man underkänner det politiska systemet, och därför inte vill verka inom det för förändring.

  • Tack! Ja, det finns nog flera gemensamma nämnare mellan dessa utopiska gaphalsar (jag höll nästan på att skriva dystopiska gaphalsar, men vilket också skulle ha stämt väldigt bra).

 3. Asgarv

  Hahaha the irony!! Kan man nu kalla den andra sorten för blåsta dumskallar? Max; polletten trillade aldrig ner? Du kanske inte besitter den sortens läsförståelse?

  • Ironin! Nä, den missade jag! Inga polletter trillade ner här! Äger uppenbarligen inte den sortens läsförståelse. Förstår inte ens om det är du som nu är ironisk – eller om det möjligtvis är jag själv!

 4. Du gamla du stängda

  Varför denna ilska? Dålig dag? Har du inget bättre för dig än att trycka ner andra människors åsikter när de anser att det inte står rätt till i samhället? Du frösöker ju tydligt provocera och det talar mer om dig än vi som tror på ett liv där resurser är jämnt fördelade där tusentals människor inte dör varje dag på grund av svält och vattenbrist. Vad dumma vi är. Usch.

  • Jag ogillar precis som Russel tusen-och-en saker i våra samhällen, sådant som ex. bristande jämlikhet, köttindustrin, konsumtionshysteri, miljöförstöring, etc. Det är bara det att jag inte är troende och tror därför inte heller på några enkla lösningar för att komma tillrätta med dessa problem.

 5. Nils Ivar Tenmann

  Max… vi lever mitt i origo och att sätta ned foten innebära alltid en risk att trampa någon på foten… jag har väl antytt det förr, jag minns inte. Men i den här posten tycker jag du lämnade wo. Visst fan kan du uttrycka saken bra mycket bättre än det där DN blasket… inte alltid, men många gånger tycker jag det i alla fall… över-tyg-elser är både förföriska och klargörande kap-i-tal och vi säger inte alltid vad vi menar eller menar det vi säger, som bekant.
  Jag tror du bara hade skäl att vara bekväm och lät DN tala för dig denna gång. Mig säger inte det pratet något mer vettigt utöver det vi alla vet, att risken för att barnet spolas ut med badvattnet aldrig blir helt uttömmande behandlat..
  Jag gillar inte som Russel ogillar tusen och en saker, jag är varken troende på det ena eller andra som given utgångspunkt för vad jag ska tro, jag vet vad jag vet ingen annan utgångspunkt för allt och intet redan bestämt och det förhåller jag kritisk retoriskt och retoriskt kritisk till.
  Det är den enkla lösningen som vi skiljer mellan simpelt och komplext. Svårare än så är det.
  ”Intet”är bara namnet på det mest enkla i sig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.