201. Insha’Allah

DSC_0659_2

Maud von rosen umgås med prinsar, rider på jakt, bevistar fina tebjudningar och går på uppsluppna fester (notera champagneflaskan som står nedstucken i snön vid hennes fötter och glaset hon håller i hand).

Vem var hon egentligen? Den där Maud von Rosen som utgav sig för att vara svensk journalist och som på egen hand begav sig till Persien/Iran och Teheran under tidigt 1930-tal?

Hon som sedan publicerar skildringen Insha’Allah[1] där hon obesvärat skriver om sina olika möten med en rad världsvana persiska män som introducerar henne till det verkliga Persien/Iran bakom alla kulisser och slöjor.

Hon omnämns i boken bara i tredje person som den ”svenska grevinnan” och skriver i en bisats vara mor till tre döttrar, men var de är? eller om det fanns en man någonstans? får vi aldrig veta![2]

Hon samtalar här med mullor om ”Muhammedanernas” syn på kvinnor, besöker dervischer och låter sig omslutas av opiumrök. Hon ser barn i arbete, kvinnor i extrem fattigdom och prostitution och bjuder, med sin öppna blick, in till förståelse.

Just det faktum att boken skrevs före andra världskriget, Hitler nämns i en bisats, när hon kortfattat beskriver sin tågresa ned till Persien via Ryssland, eftersom de judiska läkare som fanns med på resan inte kunde åka genom Tyskland, är speciellt intressant. Och man inser att den kultur och de speciella konflikter som i dag råder i regionen är uråldriga.

DSC_0655

Maud von Rosen på den häst som Mullah Mohammed Ali skänkte till henne och som han lovade ”alltid kommer att stå sadlad uppe i bland bergen i det fall hon skulle återvända” i distriktet Backtiari.

Men vi skönjer också att den förståelse med vilken vi i dag ser på världen – inte nödvändigtvis är så befriad från den eurocentrism vi ofta kanske tror vi lämnat därhän. Snarare märker vi här att vår öppna och multikulturella utblick i själva verket är genomsyrad av västerländska ideal, ett von-oben-skap med en rad förutfattade meningar om den andre.

Visst, hon umgås här med prinsar, rider ut på jakt, bevistar fina tebjudningar och går på uppsluppna fester. Hon ikläder sig chador och besöker ”kvinnornas stad” (varpå hon lyckas trampa på chadorfållen och finner sig stående i blott sina ”snygga västerländska underkläder”). Ja, en smått erotisk underton ledsagar oss faktiskt genom hela hennes resa.

Men samtidigt visar hon också det Persien/Iran som just då håller på att födas, motsträvigheten i den gamla världen som inte vill låta sig påverkas av västerländska idéer. Maud von Rosen beskriver här insiktsfullt den konflikt hon ser uppstå i brytpunkterna mellan det gamla och det nya.

 


[1] Maud von Rosen, Insha’Allah, Lars Hökenbergs bokförlag, Stockholm 1935

[2] Vem var hon? Det finns knappast någon information att uppbringa i dag om denna smått fantastiska kvinna – inte på Wikipedia, inga träffar i google – det finns inga bilder, hon finns inte ens i Adelskalendern! De enda möjliga träffar man hittar är till de få exemplar av hennes bok som finns att köpa hos olika antikvariat i Sverige. Och man undrar givetvis, vad hände sedan? Kom hon någonsin tillbaka hem till Sverige till sin man och till sina tre döttrar? Men framförallt, hur kunde hennes insats, hennes stora gärning så totalt glömmas bort? Hur kunde världen så fullständigt glömma henne?

Med detta mitt inlägg har hon dock till viss del fått återuppstå, nu finns hon i varje fall sökbar på internet och bilderna av henne bekräftar att hon verkligen levat. Men jag anar också att detta inte är slutet på historien om Maud von Rosen! Släkten von Rosen är stor och någon efterlevande eller nära vän måste ändå ha hört vad som hände sedan. Fortsättning följer säkert… Den som lever får se – Insha’Allah!

26 kommentarer

Under Feminism, Genus

26 svar till “201. Insha’Allah

  1. Mehrdad

    Jag är en perser som har läst boken 3 gånger! tröttnar aldrig på den. Jag har också sökt information om henne utan resultat!

    • Hej Mehrdad, roligt men framför allt intressant att du hittade fram till denna skildring. Hur kom det sig? Hur hittade du boken?

      Jag har för övrigt fått reda på lite mer om denna mystiska adelsdam och det skulle dessutom visa sig att jag kände hennes hennes dotter-dotter – vilket var ett märkligt sammanträffande.

      Innan Maud skrev denna bok, var hon under en längre tid i USA och publicerade därefter boken ”Vi titta på Amerika” – den är dock inte lika intagande som Insha´Allah.

      Långt senare skrev hon också en bok under namnet Maud Engberg om sin far Clarence von Rosen, ”Hjärtats kavaljer”. Den är intressant om man är intresserad av adelskapets eskapader under sekelskiftet 1800-1900 –annars inte. En orsak till att Maud von Rosen aldrig lyckades med att skapa sig ett namn som författare torde dock vara att hennes far Clarence och hans bror Eric (nära vän med Hermann Göring som gifte sig med deras syster Karin) var ivriga förespråkare för den nazismen i Sverige. Vilket nog inte var så opportunt efter andra världskriget.

      Under sina resor både till USA och sedan till Persien lämnade hon mycket riktigt sina tre döttrar hemma i Sverige tillsammans med olika barnskötare.

      Hon skiljde sig dock från barnens fader, Gustav Fredrik von Rosen (en kusin) som senare skulle komma att skjuta sig själv och hela sin familj 1956 på Fituna Säteri.

      En av de tre döttrarna blev konstnär och bor idag i Oslo (90 år gammal), en (den vackraste, sägs det) blev tjurfäktare och senare ”helldriver” i Australien. Den tredje blev dressyrryttarinna och tävlade för svenska landslaget under OS i München 1972 – det är hennes dotter, som det senare skulle visa sig, att jag faktiskt råkade känna.

      • Mehrdad

        Hej Max,
        Tusen tack för all information och intresse som du mycket vänligt delar med mig. Jag köpte boken på en auktion på internet och det är enda boken som mycket korrekt skildrar den spännande tiden i Iran. Jag blev så glad att du skrev till mig och ber om ursäkt att jag inte kom tidigare för att se ditt svar (tyvärr hade inte fått någon mejl).
        Tack
        Mvh/ Mehrdad

  2. Lena Petterson

    Hej
    Jag bor granne med dottern Ellen von Rosen som idag är 85 år och väldigt vital likaså hennes äldre syster Maude som bor i Skåne 90 år gammal och föder upp hästar. Båda två säkert villiga att berätta om mammans äventyr

    Lena Petterson

    • Hej Lena, kul att höra. Jo, jag fick på märkliga vägar kontakt med Maud. Det visade sig att jag faktiskt hade träffat henne och dessutom kände hennes dotter Gunilla – men det visste jag inte då – så det kan gå!

  3. larare

    Hej Max
    Det var så intressant att hitta till den här sidan. Jag fick ”Inshalla”n som en present av en släkt till min flickvän för ungefär 15 år sen. Jag har dessutom översatt boken till persiska och jag tänker ge ut den ganska snart. Jag skulle uppskatta det väldigt mycket om jag kunde komma i kontakt med någon av Mauds döttrar. Det vore roligt att höra med dem innan…

    Kamal Latifpour

    • Hej Kamal, jag har vidarebefordrat din förfrågan till Mauds dotter-dotter och gett henne din epost! Hoppas det går bra med utgivningen – boken ger en intressant bild av ett land i takt med sin tid (samtidigt som de konflikter vi fortfarande ser i dag – skymtar gram här och var). Lycka till!
      Max Kern

      • larare

        Hej Max.
        Tusen tack. Jag hoppas att hon hör av sig.
        Kamal

      • larare

        Hej igen
        Hon har inte hört av sig – tyvärr! Hökerbergs förlag har ingen fungerande adress heller. Och ju mer jag söker om Maud desto mer vilsen blir jag. Varför finns inga spår efter författarinnan? på nätet kan man läsa om ett tiotal olika ”von rosen”er men inte ett ord om Maud. Jag önskar att jag kunde ha kontakt med hennes dotter-dottern för att berätta som det är: en vanlig svensk-iranier som vill med egna medel ge ut en översättning av boken i en begränsad upplaga (Max 50) – inget annat.

        Vad mer kan man göra?
        Mvh
        Kamal

      • Jag tar kontakt med henne igen. En orsak till att det är svårt att hitta uppgifter gällande Maud kan vara att hon dels ändrade namn till Maud Engberg. Men framförallt kan det vara pga av det faktum att hennes far och farbror var aktiva nazister, se https://sv.wikipedia.org/wiki/Eric_von_Rosen

  4. larare

    Hej Max
    Tack så hemskt mycket. jag hoppas att hon tar kontakt med mig så att jag kan gå vidare med arbetet. Men är det möjligt att en viss uppgift i wiki vara felaktig? Där står att Eric var född 1879 och han var son till Carl Gustav som i sin tur var född 1909!

    Mvh
    Kamal

    • Tvärt om ska det nog vara, Carl Gustav är son till Eric!

    • Jo, och för övrigt! Jag har just talat med mannen som är gift med Mauds dotterdotter. Han säger dock att hans hustrus mamma som är 90 plus någonting i dag mest har hästar i huvudet (en gång dressyrryttarinna). Men att han ska kontakta sonen till en annan av Mauds döttrar. Jag inväntar svar! :-)

      • Catarina queckfeldt luczak

        Maud von rosen 2, dvs dottern har haft mycket i huvudet hela tiden och aldrig varit någon förvirrad tant! Märkligt hur man kan skriva utan att ens försöka finna information. Det är bara att googla så hittas massor med i formation i både tidningen ridsport, Ystads allehanda etc. Maud är en fantastisk konstnär och skulptör förutom Olympisk medaljör och mor, farmor, gammel farmor och gammel gammel farmor.

      • Ingen har någon påstått något om att Maud skulle vara en ”förvirrad tant” – för övrigt handlade inte diskussionen om att det var svårt att få information om Maud 2 utan att det var svårt att hitta info om Maud 1. vänligen, M.

      • Catarina queckfeldt luczak

        Och hennes far och farfar var inte aktiva nazister!

  5. larare

    Hoppas att han finner det roligt att ha en persisk översättning av boken i familjens bokhylla. Och tusen tack till dig Max :-)

    • Jag har just talat med Hans Fredrik Berg som är son till Ellen som är Maud von Rosens ena dotter. Han ska ta upp saken med sin mor på måndag sen får vi höra mer när de återkopplar.

  6. larare

    Toppen! Jag ser fram emot. Om Hans undrar vem jag är och han vill lära känna mig så jag kan lämna mitt telefonnummer.

    Ha en trevlig Helg

  7. larare

    Hej Max
    Har han inte hört av sig?
    Kamal

  8. Catarina queckfeldt luczak

    Det är inte svårt att hitta information om henne. Finns ju visst i adelskalendern, och man kan även läsa boken hjärtats kavaljer som är skriven utav Maud von rosen om hennes mor och far föräldrar.

  9. Eric Queckfeldt

    Det är bara att googla på Maud von Rosen så kommer info, likaså titta i Adelskalendern! Barnbarn till Maud nr 1, son till nr 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.