173. Den döda iskalla handen

kapitalist_01[1]

Marknaden låter vissa gå under – gör andra till potentater.

Det är nog alldeles riktigt som många säger – att marknaden både är blind och döv.

Precis som vilken torghandel som helst.

Låter vissa gå under – gör andra till potentater. Och skapar nationella tragedier när helst den finner det lämpligt.

Den kallas också för ”den osynliga handen”. Därför att den styr utan att egentligen synas.

Och tillåts härska över liv och död. Osynlig, iskall och obönhörlig.

Uppskattas av vissa – ogillas av andra. Delar på så vis upp oss i skilda läger.

Som ibland får oss att önska livet ur varandra.

Men ingen har någonsin lyckats tämja den.  Hålls den fri löper den amok – begränsas den slingrar den sig ur sitt grepp.

Hal och kall som en död ål.

Men vad är det jag egentligen talar om här? En hand, en marknad, en död ål? Nej knappast något av detta.

Snarare en slags lag, en naturlag om man så vill, som säger att vi inte i onödan går över ån efter vatten och att vi inte heller tar några omvägar för skaffa oss det vi behöver.

Växer det morötter i min trädgård – går jag inte till torget och köper dem. Och kan vi ta något utan risk för upptäckt – gör vi det gärna.

800px-Jönköping_marknad,_förra_sekelskiftet

Precis som vilken torghandel som helst.

Finns det vi behöver någonstans – så söker vi oss dit.

Detta gäller såväl placeringarna av våra framtida pensioner som flyktingströmmar och tiggande Romer som nu sägs ha hittat till Sverige i ett sista desperat försök att försörja sina nära och kära där hemma.

Allt och alla söker sig till den källa där vi bäst tror att vi kan släcka vår törst.

Detta är marknadens krafter i sin mest konkreta skepnad. En sociopsykologisk realitet! Så gör djur! Så gör människor!

Och frågan är – kan man verkligen tycka illa om denna marknad? Dessa rörelser?

Visst, man kan ogilla många av dess konsekvenser. Men man kan ju knappast ha något att invända mot att människan och naturen följer sina egna rörelser.

Varken lovprisa eller fördöma.

Det är ju som att förbanna eller välsigna vattnet för att det söker sig till de lägsta punkterna efter ett regn istället för att i förväg bygga lämpliga fördämningar och gräva tillräckligt djupa brunnar.

5 kommentarer

Under Ekonomi, Jämlikhet, Liberalism

5 svar till “173. Den döda iskalla handen

 1. Nils Ivar Tenmann

  Nä, buuu… Nu tycker jag allt du faller offer för dina egna abstraktioner och pladask ned på en gammal fysiokratisk uppfattning om den ”jord” eller ”natur” vi förverkligar till olika objektiverade ”premisser” för våra handlingars sub-ject..under-lag.

  Det står mig alltså fritt att både lovprisa och fördöma dina val av språkligheter… som om varken du eller jag bryr oss om vad vi säger till varandra, ja, inte ens bryr oss om vad vi själva har för mening att bjuda på, som meningar för vårt menande… det kan jag då rakt inte tro du menat… faktiskt.

  Den ”osynliga handen” är ingenting utan sitt synliga instrument, dvs som min högra hand brukar säg: ”Handling är det omedvetet medvetna”; varefter jag föreställer mig, att den ”osynliga handens” vilja i allt väsentligt är ett annat, något sämre, uttryck för den rationella planeringens vilja; att inte bara äta så gott som möjligt, utan även att göra så gott vi kan, var och en för sig och gemensamt, av och med de förutsättningar vi var och en finner vara situationens möjlighetsbetingelser rättvist fördela.

  Något vi hittills kallar ”slumpen” eller det ”tillfälle” som så oansvarigt gör tjuven till tjuv och egentligen falsificerar hens oförklarligt tjuvaktiga handling, gör lyckligtvis planeringens etik till en odogmatisk moral och inte alls så omoraliskt obenhörligen iskall som en likgiltig död eller levande hand. Men dömd och stämplad strävar även tjuven efter det perfekta brottet.

  Alla gör vi så gott vi kan, för att få nödvändig fysisk näring till vårt personliga värmesystem genom marknadsplatsens blodomlopp av bytesvärdiga personligheters bruksvärden… varor och pengar byter plats som språkandet växlar in ordens värderingar om vad som är det möjligen nyttiga och uppenbart skadliga, det rättfärdiga till skillnad från det orättfärdiga. Aldrig någonsin har planekonomin varit så till den grad globalt utvecklad för att marknadskrafterna ska få så fritt spelrum som möjligt. Än är det en bit kvar till den marxka utopin om en fri association mellan fritt verksamma etiskt myndiga producenter av reproduktionens betingelser.

  Med en allmän retorikkunskap som personernas insikt till sin personlighets myndiga egenart kommer vi människor inte bara förstå vad språket gör med oss utan även begripa vad vi kan gör oss till genom språkandet. Etiken handlar i princip mot naturen… det tillhör människornas natur att komma underfund med hur det går till…

  Osynlig hand… okay, bara den är varm…

  • Nä, buuuu! Jag förstår din reaktion! Men läs mig rätt! Jag försvarar inte den osynliga handen och menar inte alls att det naturliga är något nödvändigt eller bra. Jag säger bara att det som sker det sker. Och därför måste vi också bemöta det därefter. Genom att bygga fördämningar eller gräva brunnar! Inte bara låta det vara – därför att naturen är sådan. Men ta med det i beräkningen… Lev väl!

   • Nils Ivar Tenmann

    Väl levnad… Mycket bra tillrättavisning, det tackar jag för. Beklagar att mina käpphästar springer i vägen och skymmer sikten för mig… huuanna-mig-då… att jag inte kan lugna ner mig och tämja dessa träbockar… hur än jag försöker att leva som jag lär – mitt i paradoxen mellan – lära som jag lever, vant och omvänjt, genom beskrivningens etik och åsiktens estetik, även omkastat och snarlikt omvänd i kiasmiska meningar. Jag gör så gott jag kan… och ibland är det inte tillräckligt begåvat, kan jag (alltför ofta) konstatera i efterhand. Gott så, om så oxå inte väl, får jag trösta mig med !

    Önskar oss en god helg och dig – om jag så konventionellt får be dig ? – om ursäkt för mitt huligant aggressiva buande!..

 2. Ursäkten godtas! Och det måste också tilläggas, att jag imponeras av det snabba lappkastet, käpphästarna kanske inte är sådana trä-liga träbockar trots allt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.