171. Flickan och marknaden!

225px-Clara_Löfgren_-_Förbjuden_väg

Skratta bäst som skratta sist sa flickan och klev över gärdesgården…

– Eftersom livet är rätt kort, kraven desto fler, tillika varierande – kan det ibland vara svårt att alltför entydigt utsäga något med bestämdhet!
– Vad sa du?
– Jo, ja sa det att om det regnar i morgon så tar jag bilen upp till stan!
– Visst! Inga problem. Se bara till att tanka rätt soppa den här gången!

Det är inte lätt att tala om saker vars mått, vikt och längd man inte riktigt kan avgöra.

Och jag läste just en debattartikel[2] i gårdagens DN om att pojkarnas läsförmåga försämrats eftersom det anses omanligt bland unga att läsa.

Någon verkar ha glömt att berätta något för dem!

Detta bekräftar också min föraning om att vi lever i en slags brytningstid där det som tidigare uppfattades som ”kvinnligt” nu får allt större tyngd.[3]

Flickor läser mer, får bättre betyg, sägs ha större empatisk förmåga! Dessutom har de sin gäckande kvinnlighet![4]

Och pojkarna sätter sig längst bak i klassrummen.

Gamla äktenskapsnormer förändras och kvinnor lär nu gifta sig med partners ur mer jämställda sociala grupperingar – Ja, även under sin egen sociala status. Vilket världen tidigare aldrig skådat.[5][6]

Kvinnor har i dag högre utbildning. Dessutom finns det undersökningar som visar att inom vissa statusyrken börjar kvinnor gå om sina manliga kollegor i lönenivå.[7]

Vad är det som händer?

68169

…och lämnade pojken rådvill på andra sidan!

Personligen skulle jag tro att det först och främst är den osynliga handen som nu visar att vi nått en slags ”tipping point”[8] där det helt enkelt krävs mindre av sådant som tidigare efterfrågades – som muskelkraft, mod och allmän dumdristighet.

De nya ekonomiska marknaderna behöver snarare andra kvaliteter. Sådant som förmågan att vara närvarande, lyssnande, kommunicerande, social, samarbetsvillig, trogen, uthållig… Och så förstås kunnig och intelligent…

Och därmed ges också dessa nya kvaliteter större tyngd. Vilket ger inflytande. Vilket ger makt! Åt framförallt kvinnorna! Eftersom de rent generellt nu ligger i startfältet.

Och pojkarna, de yrvakna stackrarna! anade aldrig vad som komma skulle. Står nu rådvilla och trycker surmulet kepsarna ned över ögonen – för att slippa vara med.


[2] Dagens Nyheter – Publicerad 2013-04-08 om pojkars läsvanor.

[3] En tes vi också kunnat avläsa i omvänd tappning hos personer som ex. Anders Breivik.

[8] Tipping Point: Droppen och bägaren, tuvan och lasten, det som plötsligt får skeenden att ändra riktning.

4 kommentarer

Under Demokrati, Feminism, Jämlikhet

4 svar till “171. Flickan och marknaden!

 1. Nils Ivar Tenmann

  Bland alla de efterfrågade egenskaper ”tiden” eller ”maktutövningen” ställer på människorna och för vilka kvinnliga typer av människorna förefaller vara mer anpassningsbara till vill jag bara ytterligare nyansera innebörden av ”samarbetsvillig” och ”trogen”…. dvs lojal och inte ifrågasättande herrens rätt att definiera, styra och ställa despotiskt enligt gällande lagar och förordningar, tjänstedirektiv och färdigtryckta etiska företagskoder… dvs utmärkt lämpade till att bete sig som fachister utan eget samvete om det visar sig vara vad som är på väg att krävas av ”exemplariska medborgare” i företaget Sverige.

  ”Bättre då med lite skit i hörnen än ett rent helvete” och som sagt: ”Vägen till helvetet stenläggs alltid med med goda avsikter.”… Men visst kan vi tala om the tipping point… ”inget ont som inte oxå för ngt gott med sig”…

  • Visst är det bättre med lite skit… osv. Det står dock inte i min makt att förändra – bara rapportera. Sedan kan jag också tycka både ditten och datten om både det ena och det andra – men det gör ingen större skillnad i det lilla.

 2. Jag tror på det du säger. Varför känns det ändå ibland som att det är så långt dit?

  Kanske går det fort mot slutet.

  Kanske får jag uppleva detta under min livstid.

  Å andra sidan var det väl jämställdhet som var målet? Inte surmulna, förvånade gossar…

  • ”Å andra sidan var det väl jämställdhet som var målet? Inte surmulna, förvånade gossar…”

   Hahaha – precis! tyvärr inget att göra. När den osynliga handen styr har vi inte mycket att sätta emot – bara marginellt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.