133. As Cool As Cool Can Be!

Vem avgör vad som är coolt eller inte?

Uppenbarligen uppstod begreppet ”cool” någon gång under tidigt 1930-tal då uttrycket först började förekomma inom den svarta ”coola” jazzkulturen. Var det härstammar från går för övrigt inte att få någon vidare klarhet i men troligen har det fått sin nuvarande tvetydiga form genom att det som tidigare beskrevs som ”hot” gjorde en rockad och istället blev ”cool”. Vi menar egentligen ”hot” men säger alltså ”cool”.

Och hur lätt är det inte att tycka att något är ”coolt”*. Men vad tusan betyder ordet egentligen?

Dum fråga?  Alla vet vad ”cool” betyder och det är faktiskt inte vidare cool, att som jag nu, försöka förstå mig på detta.

En sak är dock säkert – det är att man klarar sig ganska långt med detta lilla ord. Därför att det har så otroligt många användningsområden.

Det kan exempelvis betyda så skilda saker som ”det spelar ingen roll”, ”bra”, ”häftigt”, ”avslappnad”, ”självkontroll”, ”utan känslor”, ”våghalsig”, ”tuff”, ”kyligt” (mottagande), ”läcker”, ”det är lugnt”, ”kyla ned”, ”kyla”, ”kall”, ”sluta”, ”beräknande”, ”lugn”, ”fantastiskt”, etc.

Vilket innebär att det egentligen nästan aldrig kan vara fel att använda ordet cool – annat än i sammanhang där det är o-cool, vill säga.

”Cool” kan ibland utgöra ett adjektiv, ibland ett adverbial, ett neutrum eller ett verb – allt efter situation.

Framförallt används det som ett adjektiv med avsikten att förklara att detta (det som är cool) är något som jag (avsändaren) anser vara övergripande bra, snyggt, häftigt, intressant, påhittigt, avundsvärt, otroligt, etc.

Mamma? eller?

Och till detta så kommer så givetvis då också denna önskan att det vi menar vara coolt verkligen också ska vara coolt (i objektiv bemärkelse).

På så vis för begreppet oss in i en social dimension, vi vill inte vara ensamma om att tycka något är coolt. Inte heller vill vi vara ovetande om vad som verkligen är coolt. Det handlar om att ha koll!

Coolheten blir så ett socialt kitt som håller oss samman i alldeles speciella värde- och smak-gemenskaper där de mäktigaste bland oss är de som får lov att lägga ut linjalen och bestämma vad som verkligen är COOLT!

____

*Märkligt dock att detta coola amerikanska ord fått sådana helsvenska ordformer som i coolt, coolare, coolast?

10 kommentarer

Under Etymologi, Humor, Makt och Rädsla

10 svar till “133. As Cool As Cool Can Be!

 1. José L Ramírez

  Det var länge sedan jag tog upp det förhållande att ordet ”kalt” och ”kyla” på svenska har samma etymologi som ord som betyder just motsatsen på bl a spanska: ”caldo” (buljong) , ”calido”, ”caliente” (varm, hett)
  Kalt het(t)er således vamrt :) Men ni kallar också den bärbara telefonen ”mobil” som om den rörde på sig alldeles själv.

  • Ja, det är intressant att se hur orden vänder och vrider ut och in på betydelserna. I Mellansverige betyder ”grina” gråta – i Skåne betyder det ”skratta”. ”Rolig” på danska betyder ”lugn” men på svenska betyder det, ja ”rolig”, medan ”orolig” på svenska inte innebär ”tråkig” utan just motsatsen till danskans ”rolig”! Besynnerligt!

   • José L Ramírez

    Ja, användningen av ordet ”rolig” i Danmark och Sverige tycte jag var roligt att lägga märke till. Men det som jag tckt var roligast och motsägelsefullt i Danmark är att de är tycker så illa om muslimer, när de ändå säger så väldigt ofta ”måské, måské”

 2. Sitter och funderar över om det fortfarande är coolt att använda ordet cool, enligt kidsen alltså.

 3. J L Ramírez

  Det verkar som om diskussionen om ”cool” sitter fast. Vad kul!

  • Vet inte om jag skulle precis säga att den sitter fast – vilket i sådana fall skulle indikera att den var låst. Men jag antar att det du vill säga med detta är att den har bitit sig fast och att den fortgår (men det är väl spanskan som spökar, eller?)

 4. J L Ramírez

  Jag ser att du inte hajar vitsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.