64. Det idealistiska misstaget

Man talar om det naturalistiska felslutet, vilket kortfattat innebär att man utifrån ett är felaktigt kommer fram till ett bör. Vilket skulle betyda att bara för att vi kan se hur något verkligen är –innebär detta inte samtidigt att det också skulle vara riktigt eller rätt.

Att vi exempelvis kan studera att djungelns lag råder i naturen innebär inte att vi människor gör klokt eller rätt i att följa denna lag.

Att något förhåller sig på ett visst sätt innebär inte att det därmed är bra eller ens eftersträvansvärt. Det som är naturligt är alltså inte med nödvändighet alltid rätt. Vilket är något som kanske inte alla av oss alltid har riktigt koll på.

Det finns givetvis i ett ”över-kulturaliserat” samhälle likt vårt alltid en grogrund för en glorifiering av det ”naturliga”. Denna uppstår säkert som en slags motpol till det moderna urbana livets allt större alienering från naturen och det naturliga.

Denna motkraft mot det skapade och artificiella har framförallt vuxit sig stark inom miljö- och vänsterrörelser (trädgårds-socialisterna) men dominerar även inom extremhögern.

De brunsvarta har på så vis alltid stått de rödgröna nära vad gäller synen på vad som är naturligt och riktigt. Det handlar här förstås om samsynen och vurmen för det lilla, det småskaliga, jorden och familjen (blut und boden) och så förstås, avskyn mot storkapitalismen och USA.

Det motsatta felslutet, vilket man skulle kunna kalla för ett idealistiskt misstag, innebär istället att vi, utifrån vår starka vilja eller tro på något också faktiskt uppfattar att det förhåller sig så.

Alltså, felslutet innebär att bara för att vi uppfattar något som önskvärt utgör det faktiskt inte en tillräcklig grund för att det också skulle förhålla sig på detta vis.

Ett exempel; bara för att vi vill att vi ska äga vissa mänskliga rättigheter innebär det inte att vi också har dem. Någon måste rimligtvis först ge dem till oss. Därefter måste de upprätthållas och skyddas.

En lag, en rättighet växer alltså inte av sig självt som träden i skogen och blommorna på ängen. De är en del av den värld det står i vår makt att skapa eller rasera. En värld i förändring.

Lämna en kommentar

Under Filosofi, Kunskap vs. Okunskap, Natur & Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.