21. Det ena föder det andra

Djävul från silverbibelnDet finns ett klipp på youtube där Sarah Palin blir välsignad från häxeri (witchcraft) och annan djävulskap. Det framgår inte om hon verkligen är besatt eller om det mer handlar om en preventiv utdrivning!? Men lite skumt är det nog.

Tron på denne satan uppstod någon gång bland de primitiva ökenreligionerna för omkring två tusen år sedan. Vi talar då i första hand, i tur och ordning, om Judendomen, Kristendomen och Islam.

Och det är ju kanske bara följdriktigt att det främst är bland dessa religioners utövare som traditionen i första hand lever vidare.

I  USA är det givetvis bl.a den kristna högern som upprätthåller denna tro. Expresident George W. Bush sade sig uttryckligen tro på denna djävul.

Och det ironiska är ju att man även inom al Qaida tror på samma djävul.  Och så här i efterhand får man väl säga att det nog var en jädrans tur att de aldrig upptäckte de nära släktdragen.

Mig veterligen är det enbart inom dessa religioner som idén om denna djävul existerar. I ”vår egen” Silverbibel hittar vi bland annat en söt liten knäande jäkel. Och i Storkyrkan i Stockholm finns mängder med snidade demoner som ornament på kyrkbänkarna. Och i den gotiska katedralen Notre Dame i Paris så bokstavligen kryllar det av djävlar.

Ironiskt nog har också religionen som idé troligtvis orsakat mer ont än några andra idéburna rörelser. Kanske följdriktigt med tanke på att ondskan däri så starkt har manifesterats. 

Ett synnerligen skrämmande exempel för detta finner vi i boken ”Malleus Maleficarum”, ”Häxhammaren”, som publicerades första gången 1450 och som blev en av dåtidens mest spridda böcker vid sidan av Bibeln. Här beskrivs hur kvinnor genom sin svagare natur och klena intellekt var mer mottagliga för ondska. Och hur man skulle använda tortyr för att först få dem att erkänna – och hur man sedan skulle döda dem – efter det att de hade erkänt.

Frågan är om inte den mest effektiva formen av exorcism skulle vara att helt enkelt se över vårt språkbruk – där ingen djävul kan tänkas kan han knappast heller finnas.

1 kommentar

Under Logos – Ord – Språk, Mysterier

Ett svar till “21. Det ena föder det andra

  1. Christer

    På tal om vårt språkbruk – Jag känner flera arma satar, fattiga sådana, stackars jävlar, en sjuk sådan och även en elak fan. Och så kommer du och säger att dom inte finns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.