20. Svart & Vitt

Svart-vita resonemang är vanliga. Det är givetvis mer lyckat att skrika ut enkla budskap, sådana som ingen kan missa, än att försöka sig på att vara nyanserad.

Det är alltid mer effektivt att ropa ”vi gillar olika”, ”miljön före tillväxt” eller att ”arbete måste löna sig”. Sådana kantiga uttalanden tjänar alltid sitt syfte. De enkla svart-vita resonemangen rider på så vis på våra egna förutfattade meningar och förmår på så vis utnyttja dem. Det är alltså ett retoriskt grepp.

Och meningen med det svart-vita är ju just att utesluta nyanserna för att bättre kunna höras. Det är precis som när vi står och skriker till någon som befinner sig långt borta. Då kan vi ju inte mumla, ”jo, föresten… jag tror… jag glömde köpa mjölk… tror du att du skulle kunna gå förbi Seven Eleven innan du kommer hem?” Det skulle ju bara inte funka, eller hur. Istället ropar vi:

– Hallå! Kan du köpa en liter mjölk?
– VA!
– MJÖLK!!! EN LITER!
– OK!

Bra exempel på svart-vita uttryck finner vi annars bland kvällspressens löpsedlar. ”Så blir du miljonär”, ”Tandborstning kan leda till döden”. Här handlar det givetvis om att snabbt fånga intresset och man väljer som regel budskap som enkelt förmår gripa tag i den största möjliga målgruppen. Man anspelar på snittbefolkningens minsta gemensamma nämnare och vinner därmed den högsta effekten.

Är det bra? Ja, utifrån en strävan att sälja lösnummer så är det givetvis bra, rentav mycket bra! ”Bra”, på samma sätt som Hitler och Goebbels var ”bra” på att torgföra sin stortyska propaganda. De förstod vad som skulle sägas, hur det skulle sägas och vann tyskarnas gillande. Var det bra? Ja, för dem var det nog bra!

Svart-vita resonemang gör det så mycket lättare för oss att ta ställning för eller mot – utan krav på eftertanke. Och detta har tyvärr alltid varit demokratins mest ömmande akilleshäl. Om folkets röst ska vara vår lag hur ska vi då fixa det faktum att folkets röst så lätt låter sig manipuleras? Jag säger inte att folk i gemen är dumma – bara att vi är tillräckligt korkade för att på allvar kunna äventyra demokratins idé.

6 kommentarer

Under Demokrati, Kommunikation, Logos – Ord – Språk

6 svar till “20. Svart & Vitt

 1. Intressant. Men är det kanske bara i snabba, oviktiga beslut vi är svart-vita och enkelspåriga? När det ska röstas eller köpa en fin present till en bror som fyller år tänker man ju både en och två gånger, just för att man inte bara vill ta det självklara alternativet. I vilka lägen gör du enkla, svart-vita val?

  En annan reflektion är att budskap bör vara tydliga (enkla) för att de ska vara ”bra budskap”. Ett parti som lindade in eller presenterade komplicerade budskap skulle nog inte få så många av folkets röster. Dock hoppas man att det finns något bakom de enkla copy-slipade budskapen. Hoppas kan man iallfall.

 2. Jo, som svar på din första fråga: Jo jag gör oftast enkla svart-vita val när jag; har ont om tid; inte har någon kunskap; är trött; eller när jag upplever att det inget spelar någon roll…

  Gällande ”bra budskap”. Ett bra budskap är det budskap som får just det det att hända som det uppmanar till. Typ: Om någon ropar ”Häng honom!” Och han sedan blir hängd – så är det givetvis ett effektivt och därmed ”bra budskap”.

  Om det sedan finns några goda intentioner eller någon substans i de ”bra budskapen” – det är en helt annan historia.

 3. Bettan

  Vad är ”enkelt folk”?

 4. Jo. jag skulle tro att jag med ”enkelt folk” i denna kontext menar just dem som lätt blir förförda av enkla budskap. De som utan eftertanke köper det som de blir matade med.

  Därmed behöver givetvis inte ”enkelt folk” syfta på en statisk grupp av individer. Alltså, i dag kanske du tillhör den kategorin – i morgon, kanske jag! Är du med?

 5. Bettan

  Jo jag är med. Men det verkar lite för enkelt när du beskriver det. Jag tycker att ”svart-vitt” är ett alltför förenklat budskap. Jag tycker att beteckningen ”enkelt folk” som den beskrivs i ditt svar inte säger nånting. Om det kan vara jag idag och du imorgon verkar det tämligen meningslöst som begrepp. Är du med?

 6. Sorry! mitt förra svar var bara aningens för snårigt.

  Jag byter ut uttrycket till ”oss”!

  mvh

  Max Kern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.