19. Om ”Inte bara ord”

Med essäerna som ingår i ”Inte bara ord  Om logos och konsten att hantera världen” vill jag då framförallt ta sikte på vår önskan att förstå sammanhang. Alltså vår nyfikna strävan att söka förklara och skapa en mening i det ibland till synes meningslösa.

Vad jag skriver om där, är att vi genom språket kan lära oss att se och förstå fenomen som annars inte riktigt ger sig till känna. Sådant som relationer & perspektiv, processer & strömningar och strukturer & system. Det går inte att ta i en relation eller väga en struktur men att uppmärksamma dem är ändå en bra början för att bättre kunna förstå och samtidigt lära sig hantera dem. För vissa av oss handlar det här om självklarheter – för andra kan det uppfattas som ogripbara mysterier.

Vi får aldrig glömma att för den som aldrig lärt sig läsa blir alla texter höljda i dunkel. För den som aldrig känt av en rationell tankeprocess blir allt tal om förnuft & språk (logos) en abstraktion som bara kan uppfattas som något övernaturligt.

För de flesta av oss räcker det också med att relatera till världen i form av kvantifierbara storheter. Då beskrivs den också bäst i termer av avstånd, vikt, grader, personer, kronor och ören. Typ, ”Vi gick i tre dagar och passerade bergspasset på 3.456 meter. Det blåste en kraftig vind från nordost och temperaturen sjönk nattetid till under minus grader.”

Här blir världen enkel, mätbar och tämligen svart-vit. Beskrivningarna påminner om gamla fotoalbum där bilderna interfolieras med små knapphänta notiser: ”I fredags var vi hos Carl Johan och Sophia som bjöd på renstek med trattkantareller – det var trevligt – Evert och Lisa var också där”.

Dessa bilder, dessa beskrivningar är korrekta men uppvisar bara yta. Eventuella rörelser försvinner och strukturer suddas ut. Världen uppfattas som en serie statiska data som inte behöver några ytterligare förklaringar.

Som sagt, för många räcker det med dessa enkla bilder och förhållningssätt. Men det är givet att denna enkelhet inte passar alla. Vissa av oss behöver några fler nyanser för att vi ska känna oss riktigt bekväma i världen.

1 kommentar

Under Logos – Ord – Språk, Sanning & Inkonsekvens

Ett svar till “19. Om ”Inte bara ord”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.