10. Ingen lek med ord!

Lek med tanken att du bara skulle kunna räkna till 3. Ett, två och tre. Thats it! Och allt över tre skulle vara fullständigt ogripbart för dig. Du skulle förstås kunna höra andra referera till både 37, 167 och 14 men du skulle aldrig riktigt förstå vad de menade.

Du skulle givetvis märka av vissa dissonanser i förhållande till omgivningen. Och du skulle snart läsa av andras blygsel och eventuella nedlåtenhet när det visade sig att du inte kunde omfatta, exempelvis siffran 7.

Detta skulle säkert göra dig både sårbar, arg och kanske du skulle betrakta det som ett ytligt intellektuellt snobberi att lära sig räkna längre än till tre. Därför att, som du menar, det finns andra värden här i livet, än att kunna räkna. Du skulle då alltså på detta sätt framtvinga en rad efterrationaliseringar för att överhuvudtaget kunna känna att du hade pejl – att allt var OK. Du kanske inte skulle använda dig riktigt av exakt dessa tankeord – men av något motsvarande –  som exempelvis, ”Fuck Them”!

Och för att upprätthålla dessa rättfärdiganden så skulle du nu också behöva undvika alla som inte delade dina efterrationaliseringar och även alla som kunde räkna längre än till tre. Och istället skulle du behöva söka dig till grupperingar, som liksom du själv, ansåg att 3 var gott nog.

På detta sätt jämnar vi effektivt ut allt för stora skillnader mellan oss själva och omvärlden.  Och inordnar oss där vi bäst hör hemma.

En ung person som gått ut gymnasiet förväntas ha en ordförståelse på omkring 175.000 ord. I jämförelse kan sägas att svenska språket består av omkring 350.000 ord och att ett omfattande engelsk lexikon består av cirka 1,5 miljoner ord och referenser. Det är som att lära sig räkna.

Bland oss finns i denna stund individer som endast har ett aktivt språkbruk på några tusen ord med en i bästa fall passiv förståelse på omkring 10.000 ord.  Och rapporter visar att språkförståelsen minskar överlag för varje år som går. Allt fler unga förstår allt mindre. Och får därmed allt svårare att reda ut relationer, sig själva eller finna en naturlig plats i den värld som blir alltmer avlägsen, alltmer abstrakt. Det är inte längre någon lek.

1 kommentar

Under Logos – Ord – Språk

Ett svar till “10. Ingen lek med ord!

  1. Erik

    Mycket intressant och mycket skrämmande. Dave Eggers organisation 826 Valencia framstår än viktigare efter jag läst detta. Det kanske borde startas ett liknande initiativ här i Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.