280. Lyckan ojämnt fördelad

2014-11_LT-Unhappiness

Vad som är intressant är att göra en bildsökning på lycka respektive olycka…

Lycka! Visst är det banalt! Men ändå något som berör och därför intressant. Alla föredrar vi ju lycka framför olycka! Självfallet! Vi sträcker oss efter det vi förväntar oss ska ge lycka – vänder oss bort från olycka. Buddha hade sina teorier kring detta, om att själva strävan efter vad vi tror ska ge lycka faktiskt i sluttampen gör oss olyckliga. Jag vet inte, jag.

Men det har i varje fall visat sig att ett oväntat tillskott av pengar visst gör oss lyckligare, men bara i cirka tre veckor, därefter återtar vi vår grundnivå, man kallar det för habitueringseffekten, alltså tillvänjningen.

Hård kropslig träning gör oss också lyckliga, då utsöndras nämligen ämnen som dopamin, endorfiner, anandiner och oxytocin som är ämnen som direkt tar sig till våra belöningssystem. Och det är ju också därför som vissa droger är så populära – eftersom de just innehåller sådana ämnen som i rätt doser ger oss dessa lyckokänslor. Och vem vill inte hellre vara lycklig än olycklig? Det vore väl rentav inhumant att förvägra människor möjligheten att söka och uppleva lycka!

Det finns förstås också undersökningar om vilka nationer som uppfattar sig som de mest lyckliga.

De tio lyckligaste länderna i världen är i tur och ordning:

1. Schweiz, 2. Island, 3. Danmark, 4. Norge, 5. Kanada, 6. Finland, 7. Nederländerna, 8. Sverige, 9. Nya Zeeland, 10. Australien

b-happiness

...där lyckan allt som oftast gestaltas av en person som gör ett jämfotaskutt i solen. Det verkar ju ändå inte vara så ouppnåeligt!

Och de tio minst lyckliga länderna i världen är:

1. Togo, 2. Burundi, 3. Syrien, 4. Benin, 5. Rwanda, 6. Afghanistan, 7. Burkina Faso, 8. Elfenbenskusten, 9. Guinea, 10. Chad.

Och vad skulle man kunna dra för slutsatser av detta? Att rika länder är mer lyckliga än fattiga? Att länder med kristen kultur överlag är mer lyckliga än länder som domineras av andra religioner? Att Afrika är överrepresenterad bland de mindre lyckliga? Och Europa och i synnerhet de Skandinaviska länderna är överrepresenterade bland de lyckliga? Och är det för att vi tränar mer? Tar mer droger? Är friare? Har mindre korruption? Eller för att vi är koloniala utsugare som helt enkelt lagt beslag på all den lycka som fanns i världen?

 

 

Lämna en kommentar

Under Demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.