
Har det existerat –Eller är det bara kulisser uppbyggda av USA och de kapitalistiska imperialisterna?
Vem har inte varit med om det där när man säger något som man verkligen vet och får till svar, tycker du, ja!
Det är då inte bara det man säger som blir ifrågasatt utan även ens rätt att säga det. Vilket kan vara väl så frustrerande – speciellt när man vet att den som käftar emot varken har erfarenhet eller kunskap om vad saken gäller.
Och det är väl klart att sådana här motsättningar lätt kan uppstå, speciellt med oerfarna människor och med barn som kanske inte alltid är helt medvetna om att verkligheten inte alltid är i överensstämmelse med deras egna upplevelser av den.
Som tur är vet dock de flesta av oss att skilja mellan rent subjektiva upplevelser, som kyla, tristess, glädje, ilska, förhoppningar, etc. och sådant som faktiskt kan mätas, vägas och jämföras.
Problemet är bara att den här självklara gränslinjen mellan föreställningar och verklighet dessvärre inte längre är så klar. Den har liksom suddats ut.
Allt fler har i dag problem med att dra skiljelinjer mellan vad som är personligt och vad som är objektivt. Ja många till och med ifrågasätter själva möjligheten till ”objektivitet” – är du möjligtvis en av dem?
Som nyligen den här incidenten i Helsingborg där en lärarvikarie blev tillrättavisad efter att ha tagit upp ämnet om förintelsen på årsdagen av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz.

Vi har blivit så bombarderade med bilder och information som ifrågasätter all form av objektivitet – att vi kommit att tro att denna väger lika lätt som subjektiviteten.
Efter att en elev då starkt började ifrågasätta förekomsten av själva förintelsen, bad läraren denne att lämna klassrummet, varefter lärarvikarien blir uppkallad till den ordinarie läraren som tillrättavisar honom med orden:
– Du får också ha i bakhuvudet att det vi betraktar som historia är den historia som vi har tagit del av. När vi har andra elever som har tagit del av andra historieböcker är det ingen idé att vi diskuterar fakta mot fakta.
Ord står mot ord, fakta mot fakta! Det personliga och subjektiva har därmed givits samma tyngd som tidigare empiriska fakta och miljontal människors vittnesmål.
Det är alltså där vi är – men hur i hela fridens namn hamnade vi där? Och hur tar vi oss därifrån? Denna och närbesläktade frågor löper genom hela Anthropos Metron likt röda trådar – likt ett trassel.
Sverige är ett av de länder, där historieböckerna inte skall godkännas av ett sanningsdepartement eller propagandadepartement. Bortsett från alla brister, som är svåra att helt undvika, har vi tagit del av historien, medan många andra får ta del av propagandan.
Det torde vara lärarens plikt, att vederlägga propagandan. Gör man inte det, blir folk förb- och röstar till slut för järnrören. Lögnerna leder så småningom till våld, om de inte bekämpas på annat sätt. Den där ordinarie läraren är farlig. Antingen är han själv stridande för lögnen, eller också är han svag och feg.
Ja, det är ju det där med ilskan mot dumheter och dragningen mot järnrören som blivit en mycket tråkig del av vår verklighet.