220. Meningen Med Livet

wljucvlesz5xkimqy22i

Alex & Sigge kanske fixar det nu på Cirkus med föreställningen ”Meningen med livet” – den som lever får se.

En vanlig respons när man nämner att man pluggat filosofi är: – Ååååå, vad spännande, meningen med livet, döden… Det är dock oftast kvinnor som reagerar så, män blir mest förtegna.

I vilket fall som helst så känner man sig ibland manad att förklara lite närmare. Och kanske berätta att man egentligen aldrig tänker varken på livet eller döden utan snarare på sådana alldagliga ting som språkets begränsningar, vad vi uppfattar som rätt-o-fel eller vad vi tror oss kunna veta.

Alltså mer sådant som berör vår omedelbara vardag – även om vi kanske inte alltid ser det så. Och följden blir ju förstås oftast också något av en västgötaklimax – lite som att bjuda någon på en bit gammal ost när de förväntade sig hallonsorbet.

Av erfarenhet vet jag ju att många (mest kvinnor, som sagt) blir enormt triggade av samtal om livet och döden (vilket då också innebär att ämnet har en relativt hög raggningsfaktor) men ingen är ju å andra sidan speciellt intresserad av att diskutera var gränserna går för vad som kan benämnas en hammare eller om den överhuvudtaget är bra att filosofera med. 800px-Smiley.svg

Och vad nu gäller meningen med livet kan jag dessvärre inte säga annat än att det nog är upp till oss själva att skapa den i den mån vi behöver den. Trist svar? eller hur? Jag menar, med ett sådant svar blir man varken, guru, författare eller ens estradör på Berns.Meningen-Med-Livet

Och nästan lika illa är det ju med döden. Om den, skulle jag nog mest bara kunna säga något trivialt i stil med att, visst är det tråkigt att förlora nära och kära – och när man väl själv är inblandad finns ju inte längre livet och så länge livet finns, finns ju inte döden.

Ungefär så – och det är ju inte heller något som så värst många skulle göra stora vågen av att höra.

Så, vad jag egentligen bara ville ha sagt är att om man ska lyckas fylla ”meningen med livet och döden” med någon form av innehåll, bör man nog helst också vara lite av en cirkusdomptör, trollkarl eller sagoberättare.

3 kommentarer

Under Filosofi

3 svar till “220. Meningen Med Livet

 1. Om livet har en mening, måste det finnas någon, för vilket livet har denna mening. Det måste finnas en person, ett jag, ett medvetande. Du måste alltså först besvara frågan om medvetandet existerar eller bara är en illusion.

  Du måste diskutera om det bara är en övergående bieffekt av elektrokemiska processer i hjärnan. Ett av svaren på frågorna innebär, att det inte gör något, om vi smäller av alla våra bomber. Det blir i alla fall ett snyggt fyrverkeri.

  Men om vi medvetanden finns, om vi inte är illusoriska, då är det möjligt för livet att ha en mening för oss. Medvetandet skulle då kunna ha en fördel av att genomleva tillvaron, uppleva, tänka och välja.

  Observera, att om medvetandet dör, när kroppen dör, så blir det svårt, att hävda dess existens annat än som en tillfällig och illusorisk bieffekt. Vi kan givetvis laborera med begreppet karma. Det blir kvar. Livet har mening för din karma.

  Utan något av dessa fenomen, ett självständigt existerande medvetande (en själ) eller karma (och alltså reinkarnation), finns ingen mening.

  Jo, vi kan tänka oss en sak till: En gud, som har någon fördel av våra liv. Då kan våra medvetna jag få vara tillfälliga, illusoriska och icke existerande. Det behöver inte vara någon märkvärdig, allsmäktig Gud. Det kan räcka med en liten rackare åt var och en av oss.

  Men då blir det till förväxling likt det första alternativet, ett självständigt medvetande, fast inte vårt eget. Jag tror jag måste grubbla mer, men det gör jag i så fall på egen blogg.

  • Ja, grubbla gärna lite till – lite likt katten kring het gröt – och det börjar ju ändå hetta till en aning här.

   Jag tror du är inne på en viktig distinktion i frågan om meningen med livet: Mening för vem/vad/vilka?

   Därför, som du säger, ska livet ha en mening, måste det ha det för någon som existerar (och gärna över tiden).

 2. Ping: En liten rackare? | Blickens Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.