179. Att komma ut ur skamvrån

DSC_6947_2

Leo, The Lion!

Jag har två hundar. Två mellanpudlar. En brun och en aprikosfärgad. Och jag behöver inte längre skämmas – för jag har liksom kommit ut ur pudelgarderoben. Behöver inte längre ängsligt snegla åt höger och vänster eller följa den breda strömmen av fördomar som finns mot olika hundraser.

Och pudeln har nu visat sig vara en väldigt bra hund. Och man behöver faktiskt inte klippa dem sirligt som konstfulla buxbomshäckar. Det går bra med en enkel bondklippning!

Visst skäller de – det gör väl alla hundar. Men de är knappast aggressiva eller fientliga.

Herakleitos den dunkle från Efesos skrev för övrigt redan för 2500 år sedan att: ”Hundar skäller alltid på dem de inte känner”. Så det här med att skälla är knappast någon ny egenskap hos hundar. Det har de alltid gjort! Rent generellt sett!

Visst, man skulle kunna säga att mina hundar är smått xenofobiska. De skäller nämligen så fort de bara anar en främling inom hundra meters radie.

IMG_0009

And Cillo & The Lamb!

Och ordet xenofobi är just en sammansättning av de bägge grekiska orden: ξένος (Xenos), som betyder just ”främling” och φόβος (Phobos), som betyder ”rädsla”. Xenofobi är dock ett ord som mer kommit att användas i betydelsen ”främlingsfientlig”.

Men mina pudlar är inte vidare fientliga, de är inledningsvis bara rädda – och därför skäller de! Och detta drag av vaksamhet och misstänksamhet är förståss också det som naturen här har prioriterat. Därför det var så vi ville ha dem. De skulle skälla och skydda oss från att bli överrumplade. Och det är jag väldigt tacksam för när jag ligger och slumrar på gräsmattan och själv inte skulle märka om någon okänd närmade sig.

Men så fort mina pudlar (Leo och Cillo heter de för övrigt) lär känna någon (och det går som regel rätt snabbt) så blir de världens mest trogna och trevliga kamrater.

Men, det ska ändå sägas, att visst finns det aggressiva hundar som också verkligen ogillar och attackerar främlingar – men dessa tillhör ändå undantagen. Att därför tro att alla hundar är fientliga och farliga är egentligen enfaldigt. Ja rentav inskränkt! Det finns ju så många olika sorter – och de skäller alla av olika anledningar.

6 kommentarer

Under Kulturdebatt, Logos – Ord – Språk

6 svar till “179. Att komma ut ur skamvrån

 1. José L Ramírez

  I Don Quijotes roman berättas det att hjälten av La Mancha blev utskälld av en massa hundar, när han passerade till häst i sällskap av Sancho Panza.
  Hans signifikativa kommentar (som används i ¨många andra sammanhang) var : ”De skäller, Sancho, alltså rider vi”.
  Utskällningar säger mycket om hur omgivningen ser på oss och vad vi står för. Att bli utskälld av mindre vetande är ett bra betyg.

 2. ;)

  Hälsningar,
  Palaemona
  ________________________________

 3. Evelina

  Hej otroligt fin hund! Är nämligen sugen på att skaffa en mellanpudel. Men svårt att hitta uppfödare till just mellanpudel som är aprikosfärgad. Vilken uppfödare har du köpt din ifrån?

  Med vänlig hälsning,
  Evelina

 4. Sussi

  Hej
  är nyfiken om Leo är en blandras. I så fall vill jag gärna veta vilken blandning. Så fin och vi är så sugna på att köpa hund. Pudel är min mans första val men jag är lite tveksam.

  Hälsningar
  Sussi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.