140. Money Talks!

adidas-logo-red-ferrari-150759

Vad är det som skänker mest status? En Ferrari? Eller En Porsche? En pava brännvin? Eller en ung partner?

Detta fragment ingår i en serie inlägg kring makt, status och personlig positionering som inleddes med perspektivet: 137. Gullockar & Pepparkaksgubbar.

–––

Nå, vad är det som ger oss denna eftertraktade status som gör oss så tacksamt bekväma i de flesta sociala sammanhang? För det gör vi väl ändå – alltså eftertraktar känslan av andra personers uppskattning?

Det enda man med säkerhet kan säga är att det nog varierar! Det som ger oss status beror just på vad den aktuella gruppen av individer, vars uppskattning man söker, själva eftertraktar och därmed värdesätter.

Inom vissa grupper värdesätts ”kunskap”, bland andra ”börd”, hos en tredje, ”kändisskap”. Är vi tio år gamla suktar vi efter vissa saker – när vi är tjugo, efter andra. Men det som ändå alltid verkar kunna överskrida alla olikheter och bana väg in i de mest skilda intressegemenskaper – är givetvis pengar!

Pengar har en särdeles förmåga att fylla ut och släta över de flesta ojämnheter och tomrum. Du kan vara gammal, ful, dum, trött, slö eller vad som helst – men ändå, i förhållande till mängden pengar du kan visa att du förfogar över – uppväga de flesta svagheter.

Detta gör givetvis att pengarna blir liksom själva trumfkortet i livsleken.

5235937.bin

Vissa har ett större behov än andra att visa vad de är värda! Många uppfattar detta som vulgärt – men vilka är vi att döma?

Och om det är känt att vi har gott om pengar – så kan vi givetvis också hålla låg profil – det gör inget – uppfattas mest som klädsamt. Men är vår ekonomiska situation okänd – måste vi givetvis få det hela bekräftat genom att omge oss med rätt slags attribut. Och då gäller det helt enkelt att med våra pengar köpa oss rätt saker. Och rätt saker är givetvis det som ger oss status inom den specifika gruppen.

Och det är givetvis här som själva konsumismens hjärta någonstans ligger förborgad!

Därför att den status vi kan köpa oss fungerar lika bra på alla plan – hos några är den kung som har lyckats pynta för en hela brännvin och bland andra, den som har en Ferrari eller en partner som bara är hälften så gammal som en själv. Det finns så mycket som pengar kan köpa och släta över!

Självklart, säger nu vissa, tell us something new! medan andra förtvivlade utbrister – ”ja, men vi vill bara bli bedömda för dem vi är – inte för vad vi gör eller vad vi har!”

____

Tidigare inlägg i serien kring makt och position:

137. Gullockar & Pepparkaksgubbar

138. Skjut inte budbärarna

139. Cocktailpartyn & Identitet

3 kommentarer

Under Makt och Rädsla

3 svar till “140. Money Talks!

  1. Ping: 141. Snipp, snapp, snut… | Anthrôpos Metron

  2. Ping: 142. …så var sagan inte riktigt slut | Anthrôpos Metron

  3. Ping: 143. Socialt smörjmedel | Anthrôpos Metron

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.