24. Hur många ord behövs???

Vi människor kan givetvis utföra en mängd ordlösa saker, som att slänga i dörrar, köra bil eller svarva kökspallar. Vi behöver då i stunden inte en massa ord för att utföra dessa handlingar.

Men orden behövs oftast för att dörrarna ska svänga, bilarna starta och svarvarna snurra. Därför att det är med ordens hjälp som vi har lyckats skapa samarbeten och bygga allt mer komplexa maskiner, produkter och organisationer.

Vad jag menar är att det inte går att isolera ett gångjärn från de ord som behövs för att smörja det.

Det skulle exempelvis säkert gå att räkna ut hur många ord som behövs för att bygga en viss typ av hus.

Det kanske inte behövdes så värst många ord för att för hundra år sedan snickra ihop en liten röd stuga i skogsbrynet. Förutsatt att man kunde bygga den själv och hade tillstånd att göra det. Några fler ord behövs för att bygga ett hyreshus.

Och för att kunna resa en byggnad likt Tour Eiffel i Paris eller Twin Towers i New York kan vi nog utgå från att det skulle behövas flera tiotusentals ord – eller mer. Speciellt då dessa byggnader också skulle bli till delar i ett mycket större sammanhang.

Eiffeltornet byggdes inför världsutställningen 1889 och blev en symbol för den moderna tiden. Twin Tower stod färdigställt 1971 och var länge en symbol för det nya USA.

Vad jag menar är att det knappast går att vinka till sig några personer på gatan, peka upp mot skyn och sedan bara sätta igång att bygga en skyskrapa. Även våra mest praktiskt inriktade handlingar förutsätter på så vis oftast någon form av språklig inramning.

Och i en modern urban miljö har vi dessutom blivit allt mer beroende av varandras olika kompetenser. Få av oss kan flyga ett flygplan och de som kan flyga, kan oftast inte förstå sig på hur radiotrafiken rent tekniskt fungerar.

Denna ömsesidighet ställer också allt högre krav på oss. Det förutsätter framförallt att vi förmår kommunicera. Därför att det är just med dessa kommunikativa egenskaper som vi gemensamt förmår skapa de dynamiska samarbeten som krävs för att bygga en civilisation.

2 kommentarer

Under Filosofi, Logos – Ord – Språk

2 svar till “24. Hur många ord behövs???

  1. Palaemona Mörner

    YES!

  2. Ping: Det går givetvis inte att isolera ett gångjärn från de ord som behövs för att smörja det. | maxexhact

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.