17. Besatt av kunskapen

Efter det att kristna fundamentalister skrapat huden av hennes nakna kropp, tystnar i princip allt. Hypatia offras i den nya andlighetens namn. Och det som gjorde henne till häxa var att hon var kvinna och samtidigt ”besatt” av kunskap. Något som de nyfrälsta inte trodde var möjligt utan inblandning av djävulen.

Vi påminns om denna tragedi i den nu bioaktuella filmen ”Agora” som handlar om den Alexandrianska astronomen och matematikern Hypatia. Hon som utgjorde den klassiska upplysningens sista andetag.

Den mörka medeltid som följer på Hypatias död är inget understatement. Det intellektuella och humanistiska samtalet upphör helt och förblir tystat i över 1000 år. De som dristade sig ha andra tankar slutade som regel som Giordana Bruno (+1600) eller Julio Cesario Vanini (+1619) brinnande på bål.

Man vet inte hur många som dömdes och avrättades som kättare, fritänkare och häxor under medeltiden – de var dock åtskilliga – kanske upp mot en miljon människor. Och de dömdes utifrån ett regelsystem som inte behövde uppvisa några välgrundade eller rationella skäl för sina beslut. Man trodde fritt på änglar och demoner, häxor och onda andar. Tron underblåste lågorna.

Visst bör vi alla få lov att tycka och tro vad vi vill. Denna liberala och humanistiska hållning är något som vi i dag tar för givet. Tålamod, vidsynthet och respekt för andra har blivit en del av vår demokratiska och moderna ordning. Och i denna öppenhet är det givetvis många som åter lockas av enkla  föreställningar och som inte efterfrågar några belägg eller starka skäl för sin tro.

Jag läste nyligen i en artikel i Harold Tribune att 85% av USA´s befolkning anser att icke-troende inte har en moral som gör dem lämpliga för offentliga ämbeten. Det fanns givetvis ingen vetenskaplig grund för detta utan det handlade i första hand bara om en inställning. Samtidigt fnyser vi åt Talibanernas primitiva okunnighet.

När vi på detta vis börjar tycka saker utan belägg kallar vi det vanligtvis för fördomar, vidskepelse eller skrock. Det var just en sådan okritisk hållning som drev på dem som lynchade Hypatia i Alexandria 370 e.Kr. Dåligt grundade idéer och värderingar har på så vis alltid varit det öppna samhällets främsta fiender.

2 kommentarer

Under Sanning & Inkonsekvens

2 svar till “17. Besatt av kunskapen

  1. Erik

    Kom att tänka på det som Kaospiloterna kallade mentala modeller. Att det är viktigt att åtminstone ha ett hum om sina egna fördomar.
    Eftersom det är i princip omöjligt att vara 100% objektiv, oavsett vem man är, så är det viktigt att man är medveten om vem eller/och vad man eventuellt inte är objektiv till. Det kan hjälpa en att se saker så objektivt det går. Typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.