12. Memerna anfaller!

Hört talas om ”memer”? Om inte så kan jag garantera att du snart kommer att göra det. En ”meme” (uttalas meem) är en idé eller ett uttryck som förökar sig genom att vi tar dem till oss, memorerar och sedan reproducerar dem.

Memerna är helt och hållet skapade och upprätthållna av oss människor. Typiskt livskraftiga memer återfinns exempelvis i trender, skvaller, framgångsrika slogans, melodier och i mode.

Bruket att bära slips är ett exempel på en levnadskraftig meme. Att ta in en gran till jul är också en meme. Att tro på ödet är en uråldrig meme. Internet är i sig en teknisk meme som framförallt också är ett medium för att sprida andra memer. En meme är alltså en tendens som repeteras, sprids, når en kulm och sedan oftast dör – vissa överlever i flera tusen år. Tron på gud är en riktigt gammal sådan överlevnadskraftig meme.

Memerna har ingen fysisk existens utan överlever bara så länge som vi håller dem vid liv. De antika sofisterna skulle säga att memerna tillhörde, vad de kallade, ”nomos” – det som var kulturellt betingat. Då till skillnad från det som tillhörde ”physis” – det som var av naturen.

Enligt den engelska psykologen Susan Blackmore, som utvecklat tankarna kring våra memer, kan dessa handla om allt möjligt som vi kan imitera och på så vis föra vidare från människa till människa. Termen myntades ursprungligen av Richard Dawkins 1976 i boken, Den själviska genen. I denna bok liknar han ”memerna” vid virus.

Memernas främsta styrka är att de kan föras vidare. Det överlever alltså genom att bli imiterade, memorerade och reproducerade. Och de memer som vi inte för vidare dör en ögonblicklig död. De som överlever – som exempelvis denna teori om memer – kan i princip leva så länge de hittar lämpliga ”värddjur”. Välbesökta bloggar kan på så vis betraktas som små meme-maskiner som ständigt spottar ur sig nya uppslag, trender och perspektiv.

Memens eventuella överlevnad har alltså ingenting med nytta, sanning eller trovärdighet att göra. Det avgörande är att de enkelt kan reproduceras, imiteras och på så vis snabbt komma i omlopp. Det är deras främsta styrka.

Lämna en kommentar

Under Logos – Ord – Språk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.