Självklart!

Inledde mitt intresse för Protagoras och relativismen efter en incident vid Lunds universitet våren 1982. Kortfattat handlade denna händelse om att man vanligtvis inom den akademiska filosofin gjort till ohejdad vana att med en enkel axelryckning förkasta den grekiske tänkaren Protagoras och hans ”homo mensura sats”. Man menar att den är så uppenbart självmotsägande att den därför inte kan betraktas som en relevant utsaga om världen.

Mina invändningar mot dessa ”självklarheter” fick både det gamla Kungshuset och mig själv i gungning. Mer om denna händelse kan man läsa i kapitlet ”Brandfacklan!” nedan.

Det första som slog mig var i varje fall att filosofins lättvindiga avfärdande av ”homo mensura-principen” tillika med relativismen faktiskt inte höll måttet. Och ändå har metoden för argumentering inte förändrats under de snart 2500 år som förflutit sedan Platon först slängde ur sig sin så kallade ”peritrop”.

Det var som om ingen tidigare hade upptäckt att självaste konungen (Platon) faktiskt inte hade något på fötterna än ett par slitna sandaler.

Den andra upptäckten var att den relativism, så som den vanligtvis uppfattas och motarbetas, egentligen inte var den ursprungliga idé som Protagoras utvecklade – utan snarare en förvanskning av denna med rötterna i en slags enfaldig rationalism. Alltså en slags ”straw man” skapad av Platon för att den enklare skulle kunna vederläggas.

Den tredje upptäckten var att dessa felslut och rationella misstolkningar som tidigt grundlades även i viss grad också lyckats smyga sig in i våra moderna tanke- och samhällsstrukturer och där påverkat och fortfarande påverkar viktiga beslut och hanteringar. De berör på så vis fortfarande oss alla och är därmed alltid lika aktuella.

Index
1. En autopsi
2. Brandfacklan!
3. Enleveringen
4. När Glaspärlespelet rämnar
5. Herakleitos
6. Protagoras
7. Sofisterna
8. Skeptikerna
9. Det andra paradigmet
10. Och vad som hände sedan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.